Collageen

Ons assortiment collageenpoeders


Over Collageen

Wat is collageen en wat doet het?

Wat is collageen precies? Het is een structuureiwit dat als een soort pilaar zorgt voor stevigheid in je lichaam. Je vindt dit eiwit in je nagels, haren, botten, pezen én in je huid.

Waarom is collageen zo belangrijk voor je huid?

Collageen zorgt er samen met het stofje elastine voor dat je huid stevig blijft. Als het collageen in je huid afneemt, krijg je rimpels.

Hoe kan het collageen in je lichaam afnemen?

Het collageen in je lichaam kan onder andere afbreken door veroudering, zon, suikers, luchtvervuiling en roken. Je lichaam breekt niet alleen collageen af, maar kan dit eiwit ook aanmaken. En gelukkig geldt dat ook als je ouder bent. Maar helaas gaat op den duur de afname van collageen sneller dan dat je lichaam het eiwit kan aanmaken.

Hoe voorkom je afbraak?

Je kunt afbraak voorkomen door onder andere minder snelle suikers te eten. Want deze suikers binden zich aan het collageen waardoor het verhardt, dat noemen we ook wel glycatie Ook roken zorgt voor afbraak van collageen en elastinevezels. Dat is ook een van de redenen dat je bij rokers sneller diepere rimpels ziet ontstaan. Maar de allergrootste boosdoener van collageenafbraak blijft toch wel de zon, het is dus belangrijk dat je elke dag zonbescherming gebruikt.

Verder is genoeg vitamine C in je eetpatroon heel belangrijk. Want deze vitamine is noodzakelijk voor de opbouw van collageen in je lichaam. Uit onderzoek weten we dat je huid er beter uitziet als je genoeg van deze vitamine binnenkrijgt en bovendien heb je minder kans op het krijgen van rimpels.

Welke collageensupplementen bestaan er allemaal?

Je hebt verschillende soorten collageensupplementen die je kunt innemen, zoals poeders, drankjes en pillen. Die supplementen worden onder andere gemaakt van vis, runderen, varkens en kippen. Maar ook bestaan er plantaardige supplementen. 

Helpt het bijslikken van collageen?

Maar werken deze supplementen ook? Dat hangt van het soort supplement af. Maar uit allerlei huidmetingen blijkt dat de inname van collageenpoeders kan helpen bij huidveroudering. Zo zien we onder andere dat de hydratatie en elasticiteit van de huid toeneemt.
 

Collageen poeder van verschillende bronnen:

Collageen wordt gemaakt van runderen of de huid/schubben van vissen.
Het gehydrolyseerde collageen poeder van APB is Grass Fed gecertificeerd en wordt gemaakt van grasgevoerde runderen uit Argentinië. De runderen lopen 365 dagen per jaar in de wei en eten uitsluitend gras en weidebloemen. De boerderijen werken met diervriendelijke protocollen.
De runderen worden niet gevaccineerd en krijgen geen groeihormonen en antibiotica. Deze kwaliteit vind je dan ook terug in het Collageen Poeder, dit is gegarandeerd hormoon- en antibiotica-vrij.
 

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur komt van nature voor in het lichaam en ongeveer 50% van hiervan komt voor in de huid. De belangrijkste functie van hyaluronzuur is het bevochtigen van weefsels. Eén molecuul van deze stof kan namelijk wel tot 1.000 keer zijn eigen gewicht vasthouden. Hierdoor speelt het een belangrijke rol in de hydratatie van de huid. Hyaluronzuur is een glucosaminoglycaan; dit is een lange ketenmolecuul dat een belangrijke rol speelt in collageenrijke weefsels zoals botten, pezen, ligamenten, kraakbeen maar ook in het gewrichtsvloeistof en het glasachtig lichaam van het oog. Het extracellulair matrix (samengesteld netwerk dat bestaat uit specifieke eiwitten zoals collageen en elastine), waar deze stof in voorkomt, is belangrijk voor de stevigheid en de structuur van deze collageenrijke weefsels.
 

Extra natuurlijke vitamine C uit Acerola

Vitamine C stimuleert de aanmaak van de natuurlijke productie van collageen, wat belangrijk is voor de huid, tanden, tandvlees, bloedvaten, botten en kraakbeen. Daarom heeft APB Holland ook een variant collageen met een extra toevoeging natuurlijke vitamine C, afkomstig uit de acerola kers.
 

Goede kwaliteit Collageen bestellen

Een goed collageen supplement moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar het van gemaakt is en of de vissen of runderen op een duurzame wijze gevangen of gehouden zijn en er geen antibiotica gebruikt is. Dit is in grote mate bepalend voor de kwaliteit. Daarnaast is het goed om uit te vinden of er vitamine C is toegevoegd aan het supplement. Dit zorgt voor een betere opname van collageen. Vitamine C uit Acerola is dan een erg goeie keuze. Als laatste kun je kijken of er nog andere toevoegingen in zitten. Dit is over het algemeen niet nodig, maar je betaalt er dan wel voor. Pure collageen met vitamine C is voldoende.
Collageen is een eiwit dat wordt aangetroffen in bindweefsel, huid, pees, bot en kraakbeen.
 
Het biedt structurele ondersteuning aan weefsels en is ook betrokken bij essentiële lichamelijke processen, waaronder weefselherstel en signalering tussen cellen.
 
Je lichaam maakt collageen zelf aan, maar je kunt het ook consumeren via collageensupplementen en bepaalde voedingsmiddelen, die de gezondheid van je huid, je botten en meer ten goede kunnen komen. Bij Natuurvoordeel hebben we een mooi assortiment met hoge kwaliteit collageen supplementen.